woensdag 19 mei 2010

Sabine Hagedoren en Frank Deboosere deelnemers in De klas van Frieda Van Wijck

Sabine Hagedoren en collega Frank Deboosere deelnemers in 'De klas van Frieda'.

Vanaf maandag 29 maart presenteert Frieda Van Wijck elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag een nieuwe laatavondquiz op Eén.

In 'De klas van Frieda' onderwerpt juffrouw Frieda elke dag vier bekende leerlingen, zoals de populaire weervrouw Sabine Hagedoren en haar collega Frank Deboosere, aan een overhoring. Wij onthullen al enkele namen van bekende duo's.

Elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag presenteert Frieda Van Wijck 'De klas van Frieda'. Dit zijn de leerlingen die juffrouw Frieda in de tweede week aan een overhoring onderwerpt:

WOENSDAG 7 APRIL
De Vlaamse acteurs Marleen Merckx en Marc Van Eeghem leerden elkaar kennen op Studio Herman Teirlinck en zijn sindsdien goeie vrienden. Ze nemen het op tegen het Vlaamse weerduo bij uitstek: Sabine Hagedoren en Frank Deboosere. De vakleraar met dienst is veldrijder Bart Wellens. Hij volgde een opleiding fietsmechaniek en legt de vier bekende leerlingen het vuur aan de sportieve schenen.

Na de laatste aflevering van De laatste show komt er een gloednieuwe laatavondquiz met Frieda Van Wijck. In De klas van Frieda onderwerpt ‘juffrouw Frieda’ elke dag vier bekende leerlingen aan een spervuur van vragen.

De vier nemen - netjes gewassen, gekamd en gestreken - per twee plaats aan een bank. De twee hebben niet met elkaar op school gezeten, maar hebben in het dagelijkse leven een nauwe band. Het zijn collega’s, vrienden of partners. Klaar om een onoverwinnelijke bank te worden.

Roos Van Acker en Evi Hanssen, Sabine Hagedoren en Frank Deboosere, Marcel Vanthilt en Luk Alloo, Siegfried Bracke en Tomas De Soete; allemaal worden ze voor één avond partners in kennis, want elke bank heeft maar één doel: meer weten en meer punten halen dan de andere bank.

Beide banken nemen het in vijf quizrondes tegen elkaar op. Van Latijn tot aardrijkskunde, van technologische opvoeding tot Duits en fysica; alle schoolvakken komen aan bod. De banken moeten een spreekbeurt geven over een onderwerp dat ze niet verwachten. Ze kijken naar bizarre schooltelevisie uit ver vervlogen tijden.

Sabine Hagedoren en Frank Deboosere krijgen een groepswerk voorgeschoteld. En ze worden op hun kennis getest door een bekende vakleraar die hen inwijdt in een niet-alledaags vak.

De sfeer is veel gemoedelijker dan in een echte klas, en de juffrouw merkelijk sympathieker. Maar de druk is identiek.

Na elke ronde haalt Frieda er de rapporten bij en alleen de bank met het beste eindrapport mag het eindexamen spelen. In dat eindexamen is het ieder voor zich; wie als eerste tien punten haalt, is de primus van de klas. Alleen hij of zij krijgt het eeuwige respect en een kus van de juffrouw.

De leerlingen spelen in de eerste plaats de quiz, maar vertellen ook over hun eigen schooltijd. Over hun piek- en spiekmomenten, hun tienen en hun buizen, hun strafstudies, hun prille liefdes en de wekelijkse ruzie met de prefect.

De klas van Frieda, van maandag tot donderdag

In de nieuwe, geestige laatavondquiz 'De klas van Frieda' ontvangt juffrouw Frieda Van Wijck elke avond vier bekende Vlamingen in haar klas. De vier nemen – netjes gewassen, gekamd en gestreken – per twee plaats aan een bank.

Roos Van Acker en Evi Hanssen, Marcel Vanthilt en Luk Alloo, Sabine Hagedoren en Frank Deboosere, Siegfried Bracke en Tomas De Soete; allemaal worden ze voor één avond bankgenoten in 'De klas van Frieda'. En vooral partners in kennis, want elke bank heeft maar één doel: meer weten en meer punten halen dan de andere bank.

Beide banken nemen het in vijf quizrondes tegen elkaar op. Van Latijn tot aardrijkskunde, van technologische opvoeding tot Duits en fysica; alle schoolvakken komen aan bod. De banken moeten een spreekbeurt geven over een onderwerp dat ze niet verwachten.

Sabine Hagedoren en haar collega Frank Deboosere kijken naar bizarre schooltelevisie uit ver vervlogen tijden. Ze krijgen een groepswerk voorgeschoteld.

En Sabine Hagedoren en Frank Deboosere worden op hun kennis getest door een bekende vakleraar die hen inwijdt in een niet-alledaags vak.

De sfeer is veel gemoedelijker dan in een echte klas, en de juffrouw merkelijk sympathieker. Maar de druk is identiek. Na elke ronde haalt Frieda er de rapporten bij en alleen de bank met het beste eindrapport mag het eindexamen spelen. In dat eindexamen is het ieder voor zich; wie als eerste tien punten haalt, is de primus van de klas. Alleen hij of zij krijgt het eeuwige respect en een kus van de juffrouw.

DE LEERLINGEN
Frieda Van Wijck ontvangt elke dag vier bekende leerlingen. Ze zitten per twee aan een bank. De twee hebben niet met elkaar op school gezeten, maar hebben in het dagelijkse leven een nauwe band. Het zijn collega’s, vrienden of partners. Klaar om een onoverwinnelijke bank te worden.

Collega’s Peter Van de Veire en Miguel Wiels, Sabine Hagedoren en haar collega Frank Deboosere, vriendinnen Roos Van Acker en Evi Hanssen, vrienden Jacques Vermeire en Gilles De Bilde, man en vrouw Jeroen Van Dijck en Nathalie Meskens delen stuk voor stuk een bank in De klas van Frieda.

Andere verrassende combinaties zijn Siegfried Bracke en Tomas De Soete, Freek Braeckman en Cédric Van Branteghem en Vincent Van Quickenborne en Sven Ornelis, mensen die zich in De klas van Frieda voor het eerst als duo outen.

De leerlingen spelen in de eerste plaats de quiz, maar vertellen ook over hun eigen schooltijd. Over hun piek- en spiekmomenten, hun tienen en hun buizen, hun strafstudies, hun prille liefdes en de wekelijkse ruzie met de prefect.

DE QUIZ
'De klas van Frieda' telt vijf quizrondes: 'Schooltelevisie', 'De spreekbeurt', 'Groepswerk', 'De vakleraar' en 'Juist/fout'. Elke ronde heeft zijn eigen spelformule en elke ronde wordt elke dag opgehangen aan een ander vak.

In SCHOOLTELEVISIE krijgen de leerlingen de meest bizarre fragmenten voorgeschoteld uit 35 jaar schooltelevisie op de openbare omroep. De titels spreken voor zich: Sprechen Sie Deutsch? met Marlène de Wauters. De gevaren van elektrocutie. De invloed van borsten op mannen. Het paringsgedrag van de stekelbaars. En diverse vissersboten. Allemaal verborgen schatten uit het VRT-archief die in De klas van Frieda opnieuw het daglicht zien.

In DE SPREEKBEURT moet elke bank een spreekbeurt geven over een onderwerp dat Frieda hen totaal onverwacht oplegt. De Guldensporenslag. Het leven van Beethoven. De Mount Everest. Of ‘mijn allerliefste cavia Joske’. De leerlingen krijgen de tekst cadeau op autocue, maar moeten tijdens hun spreekbeurt een aantal weggelaten woorden proberen in te vullen.

Bij het GROEPSWERK komt er handenarbeid aan te pas. Sabine Hagedoren en Frank Deboosere krijgen acht foto’s te zien en moet die met behulp van een touchscreen in een bepaalde volgorde leggen. Dieren van traag naar snel in het vak biologie. Ballen van klein naar groot in het vak lichamelijke opvoeding. Of Eurovisiesongfestivalwinnaars chronologisch in het vak muzikale opvoeding.

In DE VAKLERAAR komt elke dag één minder alledaags vak aan bod, zoals slagerij, bloemsierkunst, voedingsleer of Russisch. En omdat Frieda niet echt bedreven is in die vakken, haalt ze er een specialist bij, een bekende Vlaming die het vak ooit zelf gestudeerd heeft of er nu een autoriteit in is. Zo geeft Gunther Neefs automechanica, Jan Van Looveren bakkerij en Alex Puissant Italiaans.

JUIST/FOUT is de laatste en beslissende ronde. Alle druk komt in die ronde op één leerling van elke bank terecht. Hij of zij krijgt in sneltempo tien beelden te zien en moet stante pede zeggen of het beeld juist of fout is. Een zenuwslopend spel voor Sabine Hagedoren en Frank Deboosere.

De bank met het beste eindrapport speelt ten slotte HET EINDEXAMEN, waarin Frieda examenvragen stelt over alle mogelijke vakken. Elk juist antwoord begint met dezelfde letter. Wie als eerste tien punten behaalt, is de primus van de klas.

DE JUFFROUW
'De klas van Frieda' wordt gepresenteerd door Frieda Van Wijck. Na drie seizoenen 'De laatste show' en een cultuuruitstap bij 'Cobra TV', keert ze voor het eerst sinds In alle staten terug naar een oude liefde: de quiz. Een kleine vijftig jaar nadat ze vanop een houten schoolbank in de Vrije Humanoria voor Meisjes in Maaseik opkeek naar zuster directrice, wordt ze dus ook zelf juffrouw. Een juffrouw waar de meeste leerlingen alleen maar kunnen van dromen. Sympathiek, charmant, grappig en ad rem. En waar nodig natuurlijk ook kordaat. Zeer kordaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten