dinsdag 1 september 2009

Klein Strand van Oostende stroomt vol voor Nic Balthazar en Sabine Hagedoren: 'The Big Ask Again'

Het waren Nic Balthazar en weervrouwen Jill Peeters en Sabine Hagedoren die het grote publiek hadden opgeroepen om zaterdag op het strand van Oostende te komen dansen op de muziek van U2. De Ierse groep steunt de actie door de rechten op haar nummer 'Magnificent' gratis ter beschikking te stellen. Les Ballets C de la B en Koen Augustijnen zorgen voor de choreografie.

Op het klein strand van Oostende kwamen vandaag naar schatting 10.000 mensen bij elkaar om een boodschap bij elkaar te dansen, waaronder de populaire weervrouwen Jill Peeters en Sabine Hagedoren. De boodschap is eenvoudig en heel gericht. Breng geen bikini, zwembroek of badpak mee, nee, dansen is het credo. Aan alle politici in alle landen die op het einde van dit jaar gaan samenkomen in Kopenhagen; DOE IETS AAN HET KLIMAAT.

De laatste tijd is er veel lippendienst geweest vanuit de politieke wereld, maar echte gedurfde beslissingen laten op zich wachten. Daarom heeft Nic Balthazar vandaag met alle dansende mensen een nieuwe film ingeblikt, die tegen de nieuwe klimaattop in Kopenhagen moet rond zijn. Of het de politici gaat wakker schudden is natuurlijk zeer de vraag, maar er wordt toch een duidelijk signaal gegeven vanuit de bevolking dat het over een andere boeg moet gegooid worden.

Ruim 11.000 mensen dansten zaterdag op het strand van Oostende voor de tweede klimaatclip van filmmaker Nic Balthazar, The Big Ask Again. 'Zullen hiermee alle problemen opgelost zijn? Natuurlijk niet', zegt Balthazar. 'Maar stilzitten heeft helemaal geen zin.'

The Big Ask Again wil de politici in de wereld wakker schudden en hen erop wijzen dat het vijf voor twaalf is als we de klimaatverandering willen beheersen. Eind december vindt in Kopenhagen de vijftiende VN-klimaattop plaats. Een perfecte timing.

'We willen op deze dag de Belgische en Europese leiders op hun taak wijzen', zegt Balthazar. 'Er moet een bindend internationaal akkoord komen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. En bovenal: het akkoord moet eerlijk en sociaal rechtvaardig zijn. Het moet ook dringend in werking treden.'

'Onze actie vorig jaar is de hele wereld rondgegaan. Van Australië, Singapore, tot Argentinië en IJsland: een paar miljoen mensen hebben gezien wat wij hebben gefilmd op het strand van Oostende. Een ongelooflijk succes dat we dit jaar willen overdoen. Dit is een nieuw soort betoging.'

Met de drankkraampjes, het grote podium en de stralende zon had het evenement alles weg van een festival. En dan moest er worden gedanst. Dankzij Francesca Vanthielen kregen 11.000 mensen het danspasje onder de knie.

Het evenement was opgezet door regisseur Nic Balthazar en weervrouwen Jill Peeters en Sabine Hagedoren. De grote groep deed danspassen op het nummer Magnificent van de Ierse groep U2. Opnames van de dansende massa gaan vanaf november in videoclips de wereld over.

Het doel van de clip is de beleidsmakers te overtuigen dat falen in Kopenhagen geen optie is. „De wereldleiders moeten in december de voorlopig belangrijkste beslissing van deze nog jonge eeuw nemen”, zegt Nic Balthazar. „Ze moeten een opvolger goedkeuren voor het Kyoto-protocol. Wij hebben alvast bewezen dat veel mensen van de opwarming van de aarde wakker liggen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten