donderdag 29 maart 2007

BELLA BELLI : Sabine Hagedoren negen maanden mooi zwanger

Sabine Hagedoren en Lyndsey Pfaff

NA DEBBY PFAFF EN KRISTEL VAN K3 WORDEN NU OOK SABINE HAGEDOREN EN LYNDSEY PFAFF

GEKLEED DOOR BELLA BELLI TIJDENS HUN ZWANGERSCHAP!!!


Collecties Bella Belli

DE MERKEN FRAGILE EN QUEEN MUM VORMEN DE HOOFDTOON IN DE BELLA BELLI-WINKELS.

MODIEUZE PRINTEN EN MAKKELIJK TE COMBINEREN KLEUREN ZIJN EEN MUST IN DEZE COLLECTIES.

MAMA-LICIOUS by VERO MODA ZORGT ERVOOR DAT ER ELKE MAAND NIEUWE COLLECTIES VERSCHIJNEN BIJ BELLA BELLI, ZEER MODIEUS EN GOEDKOOP ZOALS WE VAN VERO MODA GEWEND ZIJN.

NOPPIES STAAT GARANT VOOR GOEDE BASIS STUKKEN DIE MAKKELIJK TE COMBINEREN ZIJN.

VAN DE GEKENDE JEANS CITIZENS OF HUMANITY EN DE TRENDY PAIGE JEANS HEBBEN WIJ TEVENS EEN RUIME KEUZE.

DEZE MERKEN WORDEN NOG EENS AANGEVULD MET COLLECTIES VAN PAS DE DEUX, MENONOVE, BELLY BUTTON, ANITA,...

BADMODE, LINGERIE, CEINTUURS, SJAALTJES, BIJOUTERIE,...VOOR EEN TOTAAL PAKKET KAN ONZE MAMA IN SPE BIJ BELLA BELLI TERECHT.

maandag 26 maart 2007

Sabine Hagedoren: Aërosolen en vrouwenclubs

“Hallo, ik ben Sabine Hagedoren en heb Scheikunde gestudeerd.” We schrijven 1997 en Sabine Hagedoren, op dat moment leerkracht, richt een sollicitatiebrief aan de VRT. Peggy De Meyer en Bob De Richter zetten een punt achter hun carrière als weerlui bij de openbare omroep en er komt een plaats vrij voor iemand met een wetenschappelijke opleiding. “Eigenlijk heb ik puur uit nieuwsgierigheid aan die selecties meegedaan,” zegt Sabine Hagedoren. “Maar plots bleek ik zowaar geslaagd en mits wat extra studeren, mocht ik bij de VRT aan de slag, zonder ooit een camera van nabij te hebben gezien.” Van de UA naar de VRT – of: waar een opleiding Scheikunde aan onze universiteit je zoal brengen kan.

Ik neem aan dat u niet aan uw studies bent begonnen met een baan bij de VRT in het achterhoofd?

SABINE HAGEDOREN Het was zuivere interesse die me voor Scheikunde deed kiezen. In het middelbaar had ik met veel enthousiasme wetenschappen gestudeerd en ik wou in die richting verder gaan. In de richting Fysica leek het aandeel wiskunde me echter te groot. Biologie zou ook nog een optie zijn geweest, maar Scheikunde interesseerde me net iets meer.

Ik hield er wel rekening mee dat licentiaten Scheikunde doorgaans in het onderwijs belandden. Als je in de privé-sector wou terechtkomen, moest je doctoreren. Men had ons dan ook van in het begin duidelijk gemaakt dat niemand zat te wachten op licentiaten: doctoreren was de boodschap.

Kreeg u zelf de mogelijkheid om te doctoreren?

SABINE HAGEDOREN Natuurlijk! Ik had daar zeker de gelegenheid toe, maar na vier jaar universiteit had ik er wel genoeg van en ben ik meteen in het onderwijs gestapt. Bij de aanvang van mijn studies besefte ik dat de kans groot was dat ik leerkracht zou worden en dat vond ik wel een aangenaam vooruitzicht. Nog eens vier jaar tussen universitaire muren zag ik niet zitten. Ik heb uiteindelijk zeven jaar voor de klas gestaan.

Studeerde u dan niet graag?

SABINE HAGEDOREN Jawel, zeker en vast, hoewel de kandidaturen en de licenties erg van elkaar verschilden. In de eerste twee jaar was je niet meer dan een nummer dat moest reproduceren wat de prof voorkauwde. We begonnen met zestig, maar dat aantal was naar het einde toe geslonken tot vijfentwintig. In een zodanig klein klasje werd je veel meer als volwaardig beschouwd en in plaats van papegaaienwerk te verrichten, mochten we in de licenties zelf onderzoek uitvoeren en meewerken aan projecten: oneindig veel interessanter.

Uw thesis kaderde ook in een dergelijk project?

SABINE HAGEDOREN Inderdaad. Mijn thesis maakte deel uit van een project dat op dat moment liep in milieuchemie, de richting waarin ik me specialiseerde, en handelde over euh… laser en microprobe massa-analyse van Amazone-aërosolen! (lacht uitbundig)

Hé?

SABINE HAGEDOREN Met een grote machine moet je dan de aërosolen (volgens Van Dale is aërosol het “totaal van in de atmosfeer zwevende vaste en vloeibare deeltjes", nvdr.) boven het Amazonewoud analyseren. Ik heb er toen echt van genoten om zelf die analyse te mogen uitvoeren en eigen opzoekingswerk te doen.

Bleef er tussen al dat onderzoek tijd over voor feestjes?

SABINE HAGEDOREN Absoluut! Als er iets te doen was in de Konijnenpijp of het Biokot waren wij altijd wel van de partij.

En de volgende morgen ook naar de les?

SABINE HAGEDOREN Ook dat ja! Ik moet zeggen dat mijn vrienden en ik redelijk ijverig waren: normaal gesproken zaten wij altijd in de les. Het was ook gewoon leuk om elkaar te zien op de campus. Na een tijdje vormden we een kliek en noemden we onszelf ‘de vrouwenclub’, hoewel er ook mannen bijzaten! (lacht) We gingen samen uit, maar konden ook bij elkaar terecht als we iets niet begrepen hadden in de les. Trouwens, om de twee maanden komen wij nog altijd met z’n allen samen om te koken en te kletsen. Eerst waren we nogal exclusief, maar nu mogen de wederhelften ook mee!

Bent u thuis blijven wonen tijdens uw studies?

SABINE HAGEDOREN Ja, ik zag daar wel de voordelen van in. Mijn eten werd me bij wijze van spreken onder de neus geschoven en mijn was werd gedaan. Heel handig.

Steunden uw ouders u in uw studiekeuze?

SABINE HAGEDOREN Mijn vader is tot zijn achttiende naar school geweest, mijn moeder tot haar veertiende. Zij had heel graag verder gestudeerd, maar mocht niet. Mijn ouders deden dan ook al het mogelijke om me de gelegenheid te geven om naar de universiteit te gaan, als ik dat wilde.

Ik denk dat dat ook de beste manier is om resultaat te bereiken. Toen ik les gaf, moest ik met lede ogen aanzien hoe sommige ouders hun kind in een bepaalde, door hen uitgestippelde richting duwden en zo andere talenten en interesses in de kiem smoorden. Kinderen moeten enigszins vrijgelaten worden wat hun studiekeuze betreft. Je kunt immers alleen maar goed zijn in iets als je het graag doet.

En dat was voor u geen probleem?

SABINE HAGEDOREN Examens gingen altijd wel gepaard met de nodige stress en ik heb ook twee keer een tweede zit gehad, maar ondanks dat heb ik me tijdens mijn studentenjaren ontzettend hard geamuseerd met mijn studies en, natuurlijk, met die vrouwenclub van ons!

dinsdag 20 maart 2007

Sabine Hagedoren gaat stunten met een tank!

www.KomOpEnStop.be
Kom op tegen Kanker heeft de voorbije maanden iedereen in Vlaanderen uitgedaagd om te stoppen met roken. Verschillende televisiepersoonlijkheden, zoals weervrouw Sabine Hagedoren, riepen zoveel mogelijk kijkers op om te stoppen. Als er voldoende mensen gestopt waren met roken, deden deze één-schermmedewerkers een tegenprestatie.

Marijn Devalck trok de preventiecampagne op maandag 13 december op gang met de bedoeling om 10.000 rokers op te roepen te stoppen. Die eerste kaap van 10.000 werd bereikt en Marijn liep als tegenprestatie van de 110 meter hoge gevel van het Sheraton Hotel in Brussel naar beneden.

Katja Retsin nam de fakkel over. Zij vond nog eens 10.000 rokers bereid om te stoppen en ging ijsberen in de Noordzee.

Geena Lisa ging op haar beurt een uitdaging aan. Wanneer er voor eind januari in totaal 30.000 rokers stopten, zou ze op een bijzondere manier omroepen op de nieuwe één, geheel naakt wel te verstaan. Dat dééd ze ook : enkel en alleen gekleed in een likje verf.
Nic Balthazar vierde zijn Valentijn dit jaar op een wel heel bijzondere manier. Als tegenprestatie voor 40.000 mensen die zich inschreven om te stoppen met roken ruilde hij op 14 februari zijn dagelijks pak voor een frivool cupidokostuum. Onbeweeglijk als een standbeeld luisterde hij de hele uitzending lang het decor van de Laatste Show op.

Ondertussen is de kaap van 50 000 rookstoppers bereikt !

SABINE HAGEDOREN GAAT STUNTEN MET EEN TANK

Zeg niet te gauw, het is weer een vrouw. Op zaterdag 5 maart tijdens de rechtstreekse uitzending van de Kom op tegen Kanker-show moet Sabine Hagedoren voor heel Vlaanderen haar rijkunsten bewijzen. Alsof een ritje met een Leopardtank nog niet riskant genoeg is, gaat onze weervrouw die avond haar tank parkeren. En niet zomaar parkeren! Gedelegeerd bestuurder van de VRT, Tony Mary, en de redactie van Vlaanderen Vakantieland houden nu al hun hart vast. Zo goed en kwaad als ze kan, zal Sabine op 5 maart op de parking van de VRT een Leopardtank tussen het mini-busje van Vlaanderen Vakantieland en de wagen van Tony Mary manoevreren. Gevoelige kijkers zijn gewaarschuwd : het belooft spannend te worden !

Haalt ze het of haalt ze het niet? Beleef samen met ons de spanning van deze stunt en stem nu zaterdag 5 maart om 20.35 uur af op één voor de Kom op tegen Kanker Show !

vrijdag 16 maart 2007

Sabine Hagedoren parkeert legertank probleemloos

Ruim 70.000 mensen hebben op de website van Kom-op-en-stop te kennen gegeven dat ze bereid zijn te stoppen met roken. Dat betekent dat weervrouw Sabine Hagedoren haar tegenprestatie moet uitvoeren.

In een aankondigend reclamefilmpje komt het frisse kopje van Sabine lachend uit een Leopardtank naar boven, en de naam van VRT-baas Tony Mary viel al. Zal Sabine haar eigen baas plat walsen?

Tijdens de live-uitzending zaterdagavond op Eén zal Sabine op de parking van de VRT een Leopardtank proberen te parkeren tussen het busje van Vlaanderen Vakantieland en de BMW 750 van afgevaardigd bestuurder Tony Mary. De verzekeringsmakelaar mag zich al klaarmaken.

Sabine Hagedoren is er zo goed als probleemloos in geslaagd om een Leopardtank te parkeren tussen het sympathieke busje van Vlaanderen Vakantieland en de BMW 750 Diesel van VRT-baas Tony Mary. Sabine moest die opdracht uitvoeren, omdat 80.000 Vlamingen zich in het teken van Kom op en Stop hadden geëngageerd om te stoppen met roken. Het filmpje werd gisteravond uitgezonden tijdens de startshow van Kom op tegen Kanker. De stunt werd vooraf opgenomen, omdat het niet evident was de Leopardtank op zaterdag naar de parking van de VRT te rijden.

Dankzij de oproepen van bekende Eén-gezichten zijn ondertussen al meer dan 40.000 mensen gestopt met roken. Bij elke 10.000 rokers die stoppen, doen de BV’s een tegenprestatie. Onder andere Katja Retsin en Geena Lisa passeerden al de revue. Sabine Hagedoren neemt de laatste oproep voor haar rekening.

Geena Lisa pas geverfd in omroepzetel
Eén-omroepster lost belofte aan stoppende rokers braafjes in

De uitdaging was eenvoudig: als nog eens 10.000 rokers zich zouden inschrijven op de website van Kom op en Stop, dan zou Geena Lisa Peeters gisteren eventjes naakt omroepen. Weliswaar bedekt met een laagje kunstzinnige bodypaintverf.

Visagiste Barbara Jéhansart mocht de klus klaren: met spons en penseel en met huidvriendelijke bodypaintverf - voor wie thuis wil proberen, de merken Kraylan en Fardel zijn aan te bevelen - voorzag zij het bovenlichaam van Geena Lisa van een kleurrijk laagje, met geel, oranje en bruin als hoofdtinten: ,,Vooraf hadden we een aantal duidelijke afspraken gemaakt. Het mocht zeker niet aanstootgevend en zelfs niet erotisch zijn, hooguit een beetje teasend .''

Hoe zorg je er voor dat het niet aanstootgevend is?

,,Dat begint al bij het model zelf. Met Geena Lisa leverde dat geen enkel probleem op. Ze is heel professioneel met haar vak bezig. Ik heb dan ook rekening gehouden met haar suggesties. Het ontwerp van de tekening is eveneens bepalend. Ik heb het speels en vrouwelijk gehouden. En verder heb je het camerastandpunt en de belichting natuurlijk, die kan je zodanig instellen dat iedereen er zich goed bij voelt. Ook Geena Lisa zelf.''

Hallo, Geena Lisa?

,,Ik ben helemaal niet preuts, maar uiteindelijk heb ik toch bijna de hele tijd mijn armen gekruist voor mijn borsten gehouden. Per slot van rekening verscheen ik in beeld rond acht uur 's avonds, en dan kijken er nog kinderen. Het is niet de bedoeling dat de kijkers anderhalf uur zitten te zoeken naar mijn borsten en tepels.''

Hou je er een goed gevoel aan over?

,,Eigenlijk wel. Vergeet niet waarom ik het gedaan heb, hé. Opdat de mensen zouden stoppen met roken. Aan al die rokers die zich geëngageerd hebben is mijn advies: volhouden jongens!''

zaterdag 10 maart 2007

Sabine Hagedoren zet zich in voor beeld in het park

Jong en oud wil beeld in het park
Opwijk Gemeente mobiliseert voor Mariëtte van Kunst op Komst

Tien van de twaalf bestaande Mariëtten in Opwijk werden bereid gevonden om de komst van Mariëtte, het kunstwerk van Peter Rogiers, een etmaal lang op te wachten. De Sint-Paulusgemeente doet er alles aan om de beeldengroep naar het Hof ten Hemelrijk te krijgen. Zelfs de populaire weervrouw Sabine Hagedoren wordt hiervoor opgetrommeld.

Erik Gyselink

Het kunstwerk is de inzet van de wedstrijd Kunst op Komst van het provinciebestuur en Radio 2. Voor Vlaams-Brabant zijn Vilvoorde, Bierbeek en Opwijk de finalisten. Als Opwijk wint, krijgt de beeldengroep een plaatsje in het park van het Hof ten Hemelrijk.

In het radioprogramma van dinsdagmiddag 6 maart zetten Kabouters Plop (Walter De Donder) en Kwebbel (Agnes De Nul) met een hoorspel an Karel Vereertbrugghen de Opwijkse kandidatuur kracht bij. In de arena van het Hof ten Hemelrijk maken een honderdtal schoolkinderen een optreden mee van oud-wereldkampioen Beatboxen Beatoxic. Ze krijgen onder toezicht van België's beste juniorkok, Stefaan De Proft, soep met balletjes opgediend, klaargemaakt door de meisjes van het Maria Assumpta Instituut.

In de studio's van het Amerikaans Theater interviewt Kristel Smout Gunther Verspecht van Stash, die een akoestische versie brengt van zijn Sadness. Leerlingen van basisschool De Boot geven er uitleg over de kunstwerkjes die ze gemaakt hebben.

Speciaal gedicht

Vriend van de Poëzie Wim Helsen zal er het toepasselijk gedicht ,,Ons Marjet'' van de hand van Fried Vermeir voordragen. Ook Sabine Hagedoren die Opwijk voor Fata Morgana uitdaagde, zal haar steentje bijdragen.

Van donderdag 8 tot vrijdag 9 maart wachten de Opwijkse Mariëtten op Mariët, gesteund door leerlingen van De Boot. Ze brengen er de nacht door in een caravan. De cafetaria blijft de hele nacht open. Computers worden aangebracht om te stemmen. Je stem wordt beloond met een gratis drankje en een koffiekoek.

In Middagpost van vrijdag 9 maart wordt bekendgemaakt welke gemeente het kunstwerk van 40.000 euro in de wacht sleept.

vrijdag 9 maart 2007

,,Ik word telkens euforisch als Sabine Hagedoren mijn werk op tv laat zien''

Dendermonde Eddy Corthals maakt foto's voor VRT-weerbericht

Wie regelmatig het weerbericht op Eén bekijkt met Sabine Hagedoren of Frank Deboosere, heeft de naam van Eddy Corthals ongetwijfeld al gezien onder landschapsfoto's die het weerpraatje illustreren. Eddy (55) behoort tot het kransje fotografen die dagelijks foto's leveren aan de VRT.

Patrick De Cock

Weersomstandigheden hebben me steeds gefascineerd'', zegt Eddy Corthals uit de Van Langenhovestraat in Sint-Gillis-Dendermonde. ,,De schoonbroer van een collega bij Belgacom had via het KMI een eigen weerstation kunnen realiseren. Zo'n station wilde ik ook wel en ik schreef het KMI aan. De procedure werd gestart, met satellieten werd de ligging van mijn tuin van nabij bekeken en mensen van het KMI kwamen ter plaatse. Het licht werd op groen gezet en ik kreeg een eigen pluviometer en thermometerhut. Dagelijks moet ik om 8 uur waarnemingen doen, die dan maandelijks worden doorgestuurd. Vanaf 1 maart moeten de waarnemingen dagelijks via een 0800-nummer worden doorgebeld.''

Toen hij vijf jaar geleden op zijn vijftigste met pensioen ging, kreeg Eddy Corthals plots zeeën vrije tijd. Hij besloot ochtendlijke weersomstandigheden te fotograferen en door te sturen naar de VRT. ,,Maandenlang stuurde ik foto's, die niet verschenen. Plots verscheen mijn eerste foto, dan mijn tweede en ga zo maar verder. Momenteel verschijnen er meerdere keren per week foto's van mij op het scherm bij Frank Deboosere of Sabine Hagedoren.''

Geen inspanning is Eddy Corthals te veel om foto's te maken. ,,Soms maak ik foto's vanaf een ladder in de tuin of vanuit mijn venster op de eerste verdieping'', vertelt Eddy. ,,Maar dikwijls ga ik naar mooie plekjes in de buurt om foto's te maken. Zo maakte ik al foto's vanuit de toren van het stadhuis en vanop de elevator van de brandweer. Voorwaarde is dat de foto's voor vier vijfde uit lucht en één vijfde uit landschap bestaan. Ik maak tientallen foto's, selecteer er een drietal en stuur ze dan door. En dan maar afwachten of de foto's verschijnen.

Voor de eer

Als foto's stormweer, overstromingen, sneeuwval of hagelbuien weergeven, maken ze het meeste kans te worden getoond. De uiteindelijke beslissing of een foto al dan niet wordt getoond, is exclusief in handen van Frank Deboosere of Sabine Hagedoren.''

,,De foto's die tijdens het weerbericht op het scherm verschijnen, worden niet vergoed. We werken dus volkomen gratis'', legt Eddy Corthals uit. ,,We doen het dan ook uitsluitend voor de eer. Het geeft telkens weer een euforisch gevoel als een foto van mij op het televisiescherm verschijnt.'' Voor het bijhouden van de weersomstandigheden in de thermometerhut en de pluviometer krijgt Eddy wel een jaarlijkse vergoeding. ,,Maar dat is eerder een symbolisch bedrag'', vertelt Eddy.

dinsdag 6 maart 2007

Sabine Hagedoren verkozen tot 'De weerman / weervrouw van Vlaanderen'

VRT weervrouw Sabine Hagedoren is door de vlaamse media internet site TV-Visie met overweldigende meerderheid van stemmen verkozen tot 'De weerman/weervrouw van Vlaanderen'.

Met een score van 69 procent liet ze VTM collega weervrouw Jill Peeters(10 procent) ver achter zich. Jill Peeters eindigde derde achter Sabine's één collega weerman Frank de Boosere, die tweede werd met 17 procent van de stemmen.

Weermannen David Dehenauw(2 procent) en Frank Duboccage(1 procent), beide VTM, vinden we nog verder in de achterhoede terug op de 4e en 5e plaats.

Al met al een klinkende overwinning van de in vlaanderen nogsteeds in mens populaire, en momenteel van haar 2e kindje zwangere één weervrouw, Sabine Hagedoren.

vrijdag 2 maart 2007

Weer of geen weer, altijd mooi zwanger: Jill Peeters en Sabine Hagedoren zetten de toon

Weervrouwen Jill Peeters en Sabine Hagedoren laten het elke dag op het tv-scherm zien: zwangerschapskleren volgen de mode op de voet. Vroeger stopten tentjurken de bolle buik angstvallig weg. Nu wordt hij in al z'n glorie getoond: verpakt in strakke topjes of mooie wikkelbloesjes. Jill Peeters is een levende reclame voor zwangerschapskledij: drie zwangerschappen in vier jaar tijd, dat kan tellen. ,,Elke zwangerschap is anders'', zegt ze. ,,De eerste keer duurde het lang voor ik er echt zwanger uit zag, nu zag je het heel snel. Op het scherm valt dat nog meer op omdat je als weervrouw altijd in profiel staat, een weinig flatterende houding. Sommige mensen vinden me in werkelijkheid minder rond dan op TV, het lijkt wel alsof de camera's die buik en borsten uitvergroten.'' ,,De laatste jaren is er veel veranderd op het vlak van zwangerschaps mode, je vindt er meer mode in terug. Vroeger vond ik dat de meeste zwangerschaps merken vooral heel sobere, sombere kleuren brachten. Het mocht allemaal niet teveel opvallen. Nu vind je frisse kleuren en heel vrouwelijke modellen. Ik word al voor de derde keer op rij gekleed door Cache-Cache, een Belgische collectie waarin ik helemaal mijn ding vind. Ik kijk altijd eerst naar het comfort en dan pas naar het modieus aspect.


Ik heb graag zachte stoffen, leuke wolletjes en kokette rokken en jurken. Een jeans vind ik niet lekker zitten. Hoge schoenen zijn voor mij uit den boze: in zwangere toestand loop ik altijd op lage hakken, hoge schoenen belasten te veel je rug.'' Onderhouds vriendelijk ,,Wat ik belangrijk vind aan zwangerschaps kleren, is dat ze onderhouds vriendelijk en kwalitatief zijn. Wanneer je zwanger bent, is je garderobe niet zo uitgebreid als anders. Voor zo'n korte periode heeft het weinig zin om een kleerkast vol te kopen. Het gevolg is dat die zwangerschaps kleren vaker gewassen worden. Ik heb het niet zo begrepen op losse laagjes, die doen je veel dikker lijken. Ik heb een hekel aan die brede banden die rond de buik gedragen worden als steun. Ik verkies een aansluitend silhouet - vanzelfsprekend in stretchstof - dat het buikje goed doet uitkomen, dat is schattig. Wat ik ook graag draag, zijn cache-coeurvestjes die tot onder de boezem komen en over een strak T-shirt of truitje gedragen worden, dat staat eleganter dan topjes die tot aan de navel reiken.''

Hip en vrouwelijk ,,Vrouwen willen er ook hip en vrouwelijk uitzien wanneer ze zwanger zijn'', zegt Marie-Paule Riga, verkoopster bij Formes in Antwerpen, een Frans zwangerschapsmerk dat weervrouw Sabine Hagedoren kleedt. ,,Dit seizoen hebben we ongelooflijk veel rokken en jurken verkocht. Ze worden gecombineerd met trendy laarzen. Een modebewuste vrouw wil er altijd trendy lopen, zwanger of niet.'' Of Sabine Hagedoren beantwoordt aan de doorsnee zwangere vrouw die ze bij Formes over de vloer krijgen? ,,Niet echt, Sabine heeft een sterke persoonlijkheid en is weinig bezig maar haar looks en met de modetrends. Ze voelt zich goed in haar vel en ze zal ook niets ondernemen om haar ronde vormen enigszins te camoufleren achter geklede jasjes. Sabine Hagedoren is een vrouw zonder complexen die gewoon gelukkig is met haar zwangere toestand en iedereen mag die volle boezem en bolle buik zien, ze is puur natuur'', zegt Marie-Paule Riga.